På 1980 och -90-talen fanns det en ganska omfattande ekologisk potatis- och grönsaksodling i Värmland. Föreningen Samodlarna höll ihop odlarna och arbetade med gemensamma försäljningskanaler. Föreningen var också initiativtagare till att KRAV bildades. Samtidigt fanns på den tiden ett flertal konventionella grönsaksodlare. I takt med jordbrukets allmänna storleksrationalisering och handelns koncentration till Skåne har det mesta av det försvunnit. Under senare år har det börjat tillkomma en del nya odlare. 2019 var den ekologiska arealen med trädgårdsväxter i Värmland 39 hektar som brukades av 16 företag. Men man får inte glömma att många odlar i liten skala och inte alltid är certifierade vilket kan göra statistiken lite missvisande. Det finns ett spirande kundintresse för lokala produkter, som man ofta förväntar sig också ska vara ekologiska. Inte minst i den offentliga upphandlingen. Det är något vi bör ta vara på.
När det gäller den Värmländska ekologiska mjölkproduktionen så har den en unik historik då det var här som den första ekologiska mjölken såldes i butik. I slutet av 80-talet var det fem mjölkgårdar som i samarbete med dåvarande Värmlandsmejerier startade försäljningen av den så kallade Ekeby mjölken.
Idag finns det 24st ekologiska mjölkproducenter från Värmland som levererar sin mjölk till Arla. Av den totala mjölkinvägningen i Värmland så är 38% ekologisk mjölk. Vilket är betydligt högre än riksgenomsnittet.
Välkommen att bli medlem hos oss i Värmland!
"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."
Bengt Edsgård KRAV-grisbonde
Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se
Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt
Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala
OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.