Under tredje kvartalet ökade försäljningen av ekologiskt kött med 31,8 procent i värde. I volym ökade försäljningen med 46,1 procent. Bakom ökningen står ett ökade engagemang för det ekologiska köttet och fler priskampanjer.
– Nu ökar det ekologiska köttet rejält. Det är glädjande att fler konsumenter inser vikten av betande djur, biologisk mångfald och god djurvälfärd. Det ekologiska och kravmärkta svenska köttet är det mest hållbara köttet som finns, säger Ida Lind expert på marknad och hållbarhet på Ekologiska Lantbrukarna.
Det är framförallt nötkött och griskött som ökat i försäljning. Det innebär att ekologiskt kött under kvartal tre 2024 ökade sin andel av det totala försäljningsvärdet för kött i dagligvaruhandeln från 1,6 procent till 2,0 procent. I och med försäljningsökningen finns det risk för brist på råvara. För att det inte ska bli tomt i butikshyllorna krävs högre priser till ekobönderna.
– Nu måste priset till bonden upp så att vi inte tappar fler ekobönder. Ekobonden måste få rimligt betalt för det arbete som läggs ner, säger Ida Lind expert på marknad och hållbarhet på Ekologiska Lantbrukarna.
Kvartal tre visar samtidigt en nedgång för den totala ekoförsäljningen på 2,0 procent jämfört med samma kvartal 2023. Utfallet är ett nettoresultat av förändrade priser och förändrade sålda volymer för olika kategorier av livsmedel, utan tydligt mönster mellan kategorierna. Prisskillnaden mellan ekologiska och konventionella produkter i butik fortsatte att minska.
"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."
Bengt Edsgård KRAV-grisbonde
Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se
Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt
Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala
OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.