MENY menu

Nytt projekt för bättre sorter till svensk ekoodling

Ekologiska Lantbrukarna förstärker sitt kansli med Per Modig, tidigare känd som ekorådgivare på Hushållningssällskapet/HIR Skåne. Han ska nu driva ny satsning för att utveckla bättre och mer robusta sorter till svensk ekoodling. Den 1 september började han på Ekologiska Lantbrukarna på 60 % och kommer även att fortsätta driva sin egen odling av baljväxter, quinoa med mera på gården Fagraslätt.

Projektet, som drivs i samarbete med HS Konsult, heter "Lantbrukardrivet arbete för bättre utsäde till ekologisk odling i Sverige". Målet är ett ökat utbud av sorter anpassat till den ekologiska växtodlingen samt en ökad inhemsk produktion av utsäde i Sverige generellt.

- Jag är enormt glad att välkomna Per med sin gedigna kompetens inom såväl branschen i stort som praktisk odling. Vi vill skapa en samlad röst och större arena för den ekologiska växtodlingens utveckling och utbud av växtmaterial i Sverige, något som våra medlemmar tydligt efterfrågat, berättar Sofia Emilsson, verksamhetsledare på Ekologiska Lantbrukarna.

En förväntad effekt är också att arbetet ska bidra till att öka produktionen av utsäde i Sverige generellt.

- Det finns stora synergier för utvecklingen av mer robusta sorter för all svensk växtodling, om förädling och sortutveckling blir mer inriktad på behoven i de ekologiska odlingssystemen, säger Per Modig, växtodlingsstrateg på Ekologiska Lantbrukarna.

Ett första konkret steg är att ta fram en handlingsplan för hur bättre eko-utsäde ska utvecklas, i nära dialog med odlare och branschfolk. Med hjälp av att addera fler sorter i SLUs befintliga sortförsök, demoodling av utvalda sorter och kunskapshöjande aktiviteter ska kunskapen om ekologisk sortutveckling öka och i förlängningen ge ett större utbud på marknaden.

Projektet pågår under tre år och finansieras av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling via Jordbruksverket.

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.