MENY menu

Gör praktik med Ekologiska Lantbrukarna!

Vi söker en engagerad praktikant till vårt rikskansli vårterminen 2025.

Om Ekologiska Lantbrukarna
Ekologiska Lantbrukarna är de svenska ekoböndernas samlande kraft. Vi arbetar för att politik, regler och marknad ska vara utformade så att medlemmarna – de svenska ekobönderna – ges de bästa möjligheterna att utveckla lönsamma och hållbara företag. Ekologiska Lantbrukarna är en liten organisation med höga ambitioner, korta beslutsvägar och över 140 förtroendevalda runt om i landet. Vi representerar lantbrukare som har ena benet starkt i den svenska myllan och lantbruksbranschen och det andra i ett långtgående miljöengagemang.

Om praktiken
Som praktikant hos Ekologiska Lantbrukarna blir du en del av vårt sammansvetsade kansli och jobbar nära vår kärnverksamet med analys och påverkansarbete om marknad och politik samt kommunikation och medlemsservice. Vi har stora möjligheter att forma praktikuppgifterna utifrån dina intressen, kompetens och studieinriktning, men några exempel på områden för praktiken under våren 2025 är:

- Omvärldsbevakning och kommunikation.
Analysera nyhetsflödet, samla ekorelevant information och sätta ihop föreningens veckoliga nyhetsbrev som går ut till alla medlemmar och intressenter i branschen varje fredag.

- Eventplanering och medlemsservice.
Föreningen och märkningen KRAV som vi var med och skapade en gång fyller 40 år 2025 och vi planerar två större event under våren för att fira detta. Ett är föreningens stora årliga konferens Ekodagarna som går av stapeln i mitten av mars.

- Policyutveckling för ekologiskt i Sverige.
Ekologiska lantbrukarna är djupt insatta och engagerade i politiska processer inför nästa reform av jordbrukspolitiken, CAP, och dess införande i Sverige, samt nationella politikområden som t.ex. Livsmedelsstrategi, regionalpolitik med mera. Här finns flera möjligheter till individuella praktikprojekt i direkt anslutning till vårt strategiska påverkansarbete.

- Bondenära marknadsanalyser.
Vi jobbar nära våra medlemmar med olika produktionsinriktningar med lönsamhetsfrågor, följer marknaden och jobbar för ökad transparens och bättre merbetalning för eko/KRAV-märkt. Här finns goda möjligheter att inom praktiken växla upp med individuella projekt utifrån intressområde.

Vem vi söker
Vi söker dig med engagemang och hjärta för robust och livskraftigt lantbruk, frisk natur och omställning av vårt matsystem. Vi tror att du har någon orientering i de gröna näringarna, från studier eller praktisk erfarenhet. Vi ser gärna att du läser ekonomi, statsvetenskap eller agronomi (alla inriktningar). Du behöver ha en god kommunikativ förmåga, gilla att arbeta och samarbeta i team och med stor variation av arbetsuppgifter under en arbetsvecka. Flytande svenska i tal och skrift är ett krav.

Vad du får med dig ytterligare
Under praktiken får du bred inblick i de centrala hållbarhetsfrågorna för svenskt lantbruk. Vi arbetar nära många andra branschorganisationer och företag i branschen och våra medlemmar hör till de främsta företagen för omställningen till ett robust matsystem. Via praktik hos oss har många tidigare fått goda kontakter vidare till olika typer av företag, organisationer och mediehus nära lantbruket likväl som miljö-Sverige.

Omfattning och praktiskt
Vi finns utspridda i landet och arbetar till stor del distansbaserat, men med en mötesplats på kontoret i centrala Uppsala. Vi delar kontorsyta med KRAV ekonomisk föreningen och där har du möjlighet att vara inne flera dagar i veckan utifrån intresse.

Vi ser helst att du har möjlighet att göra praktik på heltid hela vårterminen. Ett villkor är att du är inskriven på en praktikkurs och gör praktiken inom ramen för dina studier.

Du som praktikant behöver ha tillgång till en dator och andra arbetsverktyg. Telefon och tillfälligt sim-kort kan erbjudas i mån av behov eller att arbetsuppgifterna kräver mycket telefonkontakt externt.

Ansök idag!
Vi tar emot ansökningar och gör urval löpande. Allra senast 15 november behöver vi din intresseanmälan.

Ansök via detta formulär

Har du frågor om praktiken hör av dig till verksamhetsledare Sofia Emilsson på 070 380 93 96 eller sofia.emilsson@ekolantbruk.se

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.