MENY menu

Ekobönder visar upphandlingsansvariga i Skåne hur ekologisk och lokal mat går hand i hand

Kommuner som upphandlar en hög andel ekologiskt och KRAV-märkt höjer även sin andel lokalproducerade livsmedel. Därför bjuds nu beslutsfattare och tjänstepersoner i Skåne in till ekologiska frukostmöten för att prata med lokala ekobönder och personal från Ekologiska lantbrukarna och Länsstyrelsen, om varför det är viktigt att få ut mer ekologisk mat i de offentliga köken.

- Vi måste göra fler politiker och beslutsfattare medvetna om vad vi ekobönder gör. Det är lättast när man träffas i mindre grupper och kan prata ansikte mot ansikte och ha en diskussion, säger Peter Nilsson, ordförande i Ekologiska lantbrukarnas distriktsstyrelse i Skåne.

I nära möten över en ekologisk frukost vill projektet Mera EKO motivera till att öka andelen ekologiska och KRAV-märkta livsmedel i de offentliga köken. Vid ett tjugotal så kallade Ekologiska frukostmöten kommer regionalt aktiva ekolantbrukare, personal från Ekologiska lantbrukarna samt Länsstyrelsen att bjuda kommunala och regionala upphandlingsansvariga, måltidspersonal och politiker i Skåne, Halland, Kronoberg och Blekinge på en ekologisk frukost. Detta för att samtala om mervärdet med ekologisk mat.

Ekologisk matproduktion innebär stora miljöfördelar bland annat för den biologiska mångfalden, som gynnas av att det ekologiska lantbruket inte använder naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. I tillagning av ekologisk mat tillåts dessutom färre tillsatser till våra barn, sjuka och äldre. Att det dessutom går hand i hand med lokalproducerat, är inte lika känt.

- I Skåne, precis som i hela landet, finns gott om svenska livsmedel som är både ekologiska och lokala, vilket projektet vill lyfta. Genom att ge upphandlingsansvariga möjligheten att träffa ekobönder i närområdet vill vi höja kunskapen om ekologisk mat och hur det kan kombineras med att gynna lokal och svensk mat i köken, säger Pernilla Björverud, projektledare för ekofrukostarna som Ekologiska Lantbrukarna arrangerar.

Mer om projektet

Mera Eko är ett statsfinansierat samarbetsprojekt mellan länsstyrelserna i Halland, Skåne, Blekinge och Kronoberg. Projektets syfte är att lyfta och sprida kunskap om mervärden med ekologisk produktion och ekologiska livsmedel. Detta görs genom olika aktiviteter i samverkan med Ekologiska Lantbrukarna och Organic Sweden. Utöver Ekologiska frukostmöten arrangeras studiebesök och deltagande på matmarknader. Målgrupp för projektet är personer i kommun och region som har inflytande över mat och måltider (politiker, upphandlare, kostchefer, lärare) liksom vanliga konsumenter. Projektet pågår fram till slutet av 2024.

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.