MENY menu

Så blir ägget ekologiskt

Ekologiska ägg kommer från höns som föds upp och sköts med ekologiska metoder. De ska ha det bra och kunna bete sig naturligt.

Visste du att ekologiska ägg är nyttigare? Det finns högre halter av mineraler och vitaminer i ekologiska ägg än i konventionella, konstaterar Livsmedelsverket. Skillnaderna förklaras huvudsakligen av att hönorna har fått olika foder, menar verket. Enligt Livsmedelsverkets analyser innehåller eko-äggen mer jod, vitamin B12, järn och selen än konventionella ägg.

Ett naturligare hönsliv
Hönan har en hel rad beteenden som hon behöver få utföra för att må bra. En viktig sysselsättning för en höna är att leta mat. Det gör hon genom att sprätta i marken och detta är ett djupt rotat beteende hos höns. Därför får ekologiska höns gå ute på sommaren i en rasthage som är bevuxen med gräs och annat grönt där de kan beta och picka. På så sätt får hönorna sysselsättning, motion och näring. En annan stark drift hos hönan är att putsa sin fjäderdräkt och att sandbada så att hon kan hålla löss och andra parasiter borta.

När höns i fritt tillstånd ska sova flyger de upp i träd för att skydda sig från rovdjur. Därför är hönshuset där hönorna får vistas nattetid utrustat med sittpinnar som de kan flyga upp och sova på. Det finns också en ströbädd och tillräckligt med utrymme att röra sig på. Hönshuset släpper in dagsljus, men hönsen får också minst åtta timmars nattmörker.

Att värpa ett ägg är för hönan att föda barn. Hennes instinkt är då att bygga bo åt sina ägg och kycklingar. En ekologisk höna har tillgång till ett rede att värpa i. När en höna sitter i bur försöker hon ändå utföra dessa beteenden och när de hindras blir de lätt stressade. Därför finns det nu en lag som säger att alla höns ska ha rede. I naturligt tillstånd ruvar hönan på sina ägg i 21 dagar.

Läs mer på KRAVs hemsida

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.