MENY menu

Vi lotsar ekobönder mot bättre merbetalning

Medvind på marknaden - motvind i produktionen. Frågetecken kring framtida lönsamhet gör att för få bönder satsar på eko. Därför prioriterar Ekologiska Lantbrukarna arbete för att ekobonden ska få skäligt betalt.

Vi erbjuder inte en utbildning i förhandlingsteknik. Det gör så många andra. Vårt erbjudande handlar om att lotsa bönder i grupp mot en bättre medbetalning. Målet är att alla i gruppen ska tjäna på det trots olika förutsättningar.

Hur funkar det?
Bönderna får själva bilda sin grupp. Sedan hjälper vi till att identifiera och formulera gruppens erbjudande och gör en omvärldsanalys av marknaden lokalt, regionalt, nationellt och om det behövs även internationellt. Vi identifierar potentiella köpare och hjälper till att gör kontraktsförfrågan och formulera kontraktsförslag. Nästa steg är att hjälpa till med underlag till förhandling och att om så önskas även stötta vid förhandling. Men gruppen för sin egen talan via en eller några representanter.

Vad kostar det?
Alla betalar först en åtagandeavgift. Sedan tillkommer löpande timpeng med ett maxtak för hela gruppen. Kostnaden fördelas på vilken volym men har - så levererar man många djur så får man ta större del av kostnaden men man får ju också en större del av intäkten. Medlemmar i Ekologiska Lantbrukarna har reducerat pris. Ju mer självgående gruppen är desto lägre pris. Om det efter en tid blir dags för omförhandling av avtal sker det till ett reducerat pris. Det fungerar både med stora och små grupper, kött och spannmål. Marknaden efterfrågar både och. Arbetet har redan startat med nötkött i Sörmland och i Västerbotten. Först till kvarn gäller.

Intresserad?
Kontakta vår marknadsutvecklare charlotte.rosta@ekolantbruk.se 070 271 39 47

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.