MENY menu

Tyskland och Frankrike avvisar EU:s ekoförordning

Tyskland och Frankrike har antagit en gemensam hållning till EU-kommissionens förslag till ny ekoförordning. Ländernas jordbruksministrar Christian Schmidt och Stéphane Le Foll enades vid ett möte i Paris att avvisa kommissionens planer.De båda jordbruksministrarna träffades nyligen för att gemensamt diskutera aktuella jordbruksfrågor i EU. De konstaterade att EU:s förnyade ekoförordning entydigt kommer att medföra nackdelar för ekobranschen om den förverkligas.

Schmidt och Le Foll poängterar att den europeiska ekosektorn har vuxit fram och kontinuerligt utvecklats i positiv riktning under det nuvarande regelverket. Kommissionens förslag att omarbeta regelverket har slagit ned som en bomb inom sektorn.

Ministrarna ser kritiskt på de många delegerade rättsakterna i förslaget och de förändrade kontrollbestämmelserna. De befarar att skärpta kontroller och regler ensidigt försvårar producenternas situation.

Ländernas producentorganisationer har redan tidigare kritiserat kommissionens initiativ som ohållbart. Man vänder sig också mot de förändrade bestämmelserna för kontroller och kravet på certifiering av livsmedelsaffärer som säljer ekoprodukter.

En ny förordning enligt kommissionens modell skulle leda till mer byråkrati. Det ekonomiska ansvaret för eventuella föroreningar övervältras på den producerande gården i stället för den part som ursprungligen har förorsakat problemet.

Schmidt och Le Foll anser att EU inte kan riskera att företag inom den ekologiska sektorn slås ut för att de inte förmår följa EU:s tillkrånglade och överdrivet pedantiska bestämmelser.

De tyska delstaternas jordbruksministrar uppmanade redan in september förbundsregeringen att reagera. Jordbruksminister Christian Schmidt fick ett klart och tydligt uppdrag att förmå EU-kommissionen att skrota förslaget till ekoförordning.

Tyskland och Frankrike är både tungviktare i rådet. Med förenade krafter kan länderna påverka slutresultatet, framhöll Schmidt och Le Foll efter mötet i Paris.

Nyheten är hämtad från Landsbygdens Folk http://www.slc.fi/lf_nyhet.asp?id=4502

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.