MENY menu

Samodling kan öka odlingssäkerheten hos åkerböna

Odlingssäkerheten hos åkerböna har potential att öka vid odling av olika högavkastande sorter samtidigt. Samodling av åkerböna och vårvete gjorde att större andel biologiskt fixerat kväve utnyttjades i odlingen och minskade risken för ogräsproblem.

Åkerböna är en baljväxt som kan fixera kväve biologiskt, och därmed en viktig källa till växtnäring i ekologisk odling. Chokladfläcksjuka och konkurrerande ogräs kan dock sänka skörden betydligt. Dessutom blir då kvävetillskottet i växtföljden osäkert.

I ett forskningsprojekt har det testats olika strategier för att öka odlingssäkerheten. Man kan samodla flera sorter som har olika motståndskraft mot olika typer av patogener eller stress vid exempelvis torra förhållanden. Å ena sidan kompletterar sorterna varandras egenskaper och resultatet kan bli en diversifierad motståndskraft som ger stor och jämn skörd. Å andra sidan finns risk för större variationer i mognadsgrad i sortblandningar, vilket kan ge åkerbönor med ojämn kvalitet.

Läs hela forskningsnyheten hos EPOK SLU

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.