MENY menu

Prioritera miljöersättningen till eko

Ekologiska Lantbrukarna är de enda som på allvar försvarar miljöersättning till ekologisk produktion. Nu läggs grunderna för hur spelreglerna för svensk ekologisk produktion kommer att utvecklas - för flera år framöver.

Det saknas 1,3 miljarder i landsbygdsprogrammet kommande år. Hur kunde det bli så? Konkurrensen om budgeten kommer att bli stenhård. Miljöersättningen till ekologisk produktion har många nyttor; den håller landsbygden levande, ger miljönytta och ökar lönsamheten i hela det svenska lantbruket. Därför bör den prioriteras i den begränsade budgeten för kommande landsbygdsprogram.

Vill du också vara med och påverka?
Här ger vi några av våra argument för fortsatt miljöersättning till eko:

- Merbetalning + ersättning för nytta = bästa resultatet
Lönsamheten i ekologisk produktion är beroende av både miljöersättning och merbetalning. Det är precis så de flesta vill ha det för svensk produktion generellt. Lantbrukaren får betalt både från staten och från konsumenten för den miljö- och djurvälfärdsnytta han/hon gör. Vägen dit är att lyfta starka svenska mervärden - inte sänka de ekologiska.

- Lägre ersättning = ökad import
Många länder har tydliga exportstrategier av ekologisk mat till Sverige. Att inte producera det marknaden vill ha är att exportera affärsmöjligheter - vi importerar cirka 50 % idag, även det vi själva kan producera! Utan rimlig miljöersättning ökar riskerna att många ekologiska producenter slutar. Det innebär att vi kommer att behöva importera ännu mer.

- Nuvarande ersättning är inte hög
Den nuvarande svenska ersättningen till ekologiskt ligger rätt; varken högt eller lågt i EU-jämförelse. Sänkt ersättning till eko skulle innebära sänkt konkurrenskraft för ekologisk produktion i Sverige.

- Konkurrensfördel för eko i Sverige
Sverige har konkurrensfördelar jämfört med syd- och Mellaneuropa, exempelvis mycket mark till lägre pris samt ett modernt och effektivt jordbruk. Vår ekoproduktion har exportmöjligheter - det ökar lönsamheten i hela svenska jordbruket.

- Eko håller svensk landsbygd levande
Ekologisk produktion har bättre möjlighet att långsiktigt bidra till en levande landsbygd än vad motsvarande konventionell produktion har. Särskilt tydligt är det i skogs- och mellanbygd där lantbruket är pressat ekonomiskt.

- Tydlig djurvälfärd
Ekologisk produktion har tydliga djurvälfärdsfördelar med exempelvis utevistelse för att hämta foder, större ytor inomhus och mycket grovfoder och bete till idisslare.

Vi vill se en jordbrukspolitik och ett landsbygdsprogram som både skattebetalare och väljare förstår nyttan med!

Läs mer om vad vi anser kring miljöersättning till eko och de utspel som vi har gjort i frågan

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.