MENY menu

Nytt verktyg för att följa utvecklingen av den ekologiska djurhållningen

Jordbruksverket har publicerat ett nytt statistiskt meddelande om ekologisk djurhållning. Det finns nu ett systematiskt arbete med att följa den ekologiska djurhållningen vilket är mycket positivt. Det innebär att man får ett bättre verktyg för att följa utvecklingen av den ekologiska djurhållningen och planera inför framtiden.

Drygt 15000 fler ekologiska mjölkkor på 5 år
I Sverige var antalet ekologiska mjölkkor lika åren 2012 och 2013 nämligen cirka 48 000 djur eller 14 procent av alla mjölkkor i landet. Jämfört med 2009 har antalet ekologiska mjölkkor ökat med 15 700 styck vilket är en ökning med 48 procent. Enligt LRF mjölk ökade invägningen av ekologisk mjölk med nära 138 000 ton mjölk under den perioden och den utgör nu nästan 13 procent av den samlade invägningen av mjölk.

Effektiv omvandling av grovfoder
Invägningen per ekologisk mjölkko har ökat från 7 000 kg 2009 till 7 600 kg under 2013. Under samma period har den genomsnittliga invägningen från samtliga kor legat relativt konstant på omkring 8 300 kg. Invägningen från en ekologisk mjölkko är därmed cirka 700 kg eller 8,4 procent mindre jämfört med en konventionell ko.

I ekologisk produktion får kalvarna sötmjölk från besättningen under 12 veckor vilket påverkar mängden levererad mjölk. Den högre grovfoderandelen i ekologisk produktion innebär att en ekologisk mjölkko äter 30-50 procent mindre kraftfoder än en konventionell mjölkko. Sverige har i dag en ekologisk mjölkproduktion som omvandlar grovfodret med stor effektivitet.

Större besättningar och mera areal
Den genomsnittliga besättningen med ekologiska mjölkkor ökade med 16 djur under perioden 2009 till 2013 och är nu nästan 82 kor, vilket är åtta mer än för samtliga mjölkbesättningar. Nu är 85 procent av de ekologiska mjölkkorna på gårdar med mera än 100 ha åkermark. Antalet företag med ekologisk mjölkproduktion ökade med 100 stycken från 2009 till 2011 och har sedan legat stabilt på omkring 590 gårdar. I Västra Götaland finns drygt 27 procent av alla ekologiska kor och det är 23 procent av länets kopopulation. Uppsala och Örebro har 32 respektive 33 procent av mjölkkorna i ekologisk produktion inom länet, vilket är högst i landet.

Var tredje diko i ekologisk produktion
Antalet certifierade ekologiska dikor har ökat stadigt under de senaste 5 åren och utgör nu nästan 65 000 kor eller 34 procent av alla dikor. Antalet ekologiska dikor per företag har legat stabilt på omkring 29 kor i samma period vilket är 12-13 kor mera än för samtliga gårdar med dikor. Spännvidden mellan stora och små besättningar inom dikoproduktionen är mycket stor, 63 procent av de ekologiska dikorna finns på företag med mera än 100 ha åker och det finns drygt 2 000 företag med ekologiska dikor. Den genomsnittliga besättningsstorleken ökar inte som inom mjölkproduktionen. I denna företagsform finns en stor grupp som har produktionen som en deltidssysselsättning, men dessa gårdar har stor betydelse för att upprätthålla den biologiska mångfalden på naturbetesmarker.

Informationen är hämtad från Jordbruksverket

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.