MENY menu

Ny förordning innebär ett hårt slag mot ekoproduktionen

Bara ekologiska avelsdjur, endast ekologiskt utsäde och förbud mot avhorning. Det skulle kunna komma att bli verklighet om EU-kommissionens förslag på ny lagstiftning för ekologisk produktion inte stoppas.

EU-kommissionen har presenterat ett förslag på ny lagstiftning för ekologisk produktion. Man menar att konsumenterna har dåligt förtroende för ekoproduktionen och förslaget vill stärka trovärdigheten hos eko. Förslaget är hårt kritiserat och enigheten bland EU:s ekoorganisationer är stor: förslaget måste antingen skrotas helt eller arbetas om från grunden.

Om förslaget genomförs i sin nuvarande form riskerar det att slå ut en stor del av den svenska ekologiska produktionen. Den ekologiska produktionen inom hela EU riskerar att marginaliseras för lång tid framöver och förminskas till en liten exklusiv nisch.

Vad görs för att stoppa förslaget?
Ekologiska Lantbrukarna arbetar med att beskriva konsekvenserna av EU-kommissionens förslag och med att visa hur viktigt det är att det inte genomförs.

– Vi arbetar på många plan med frågan; tillsammans med andra svenska organisationer, med kontakter med myndigheter och media, och genom IFOAM; eko-organisationernas internationella samarbetsorganisation, berättar Marianne Schönning, Ekologiska Lantbrukarnas regelexpert som arbetar med internationella frågor.

Vad kan förslaget komma att innebära?
Ekologiska Lantbrukarna har identifierat flera områden som skulle komma att innebära stora konsekvenser med en ny förordning. Här är några exempel:

• Förslaget innebär ett förbud mot användning av konventionellt utsäde och förökningsmaterial– oavsett om eko-utsäde finns tillgängligt eller inte. I värsta fall försvinner 50 % av svensk ekologisk grönsaksodling, vissa grönsakskulturer försvinner helt.

• Förbud mot att köpa in konventionella avelsdjur, annat än för hotade raser. Detta får sannolikt konsekvenser för alla produktionsformer, men hårdast drabbas kanske fjäderfä- och grisnäringen. Risk finns att 50 % av svensk ekologisk grisköttsproduktion försvinner och nästan hela ägg och kycklingproduktionen

• Kommissionen vill stoppa all stympning av ekologiska djur, undantaget kastrering. Det är sannolikt att förslaget även innebär att avhorning blir förbjudet. Avhorning är viktig för arbetsmiljön och en en absolut förutsättning för djurvälfärden och för i mjölkproduktionen i de stallar vi har idag.

• Alla butiker som säljer ekologiska varor måste vara certifierade. Det föreslås gälla också där enbart färdigförpackade varor säljs. Det innebär att det till exempel inte längre blir tillåtet att sälja ekomjölk i livsmedelsbutiker som inte är certifierade. Ekoprodukter blir därmed inte lika tillgängliga som idag, samtidigt ger det inte någon ökad säkerhet för konsumenterna.

• Nya förordningen kräver att hela lantbruksföretagen som bedriver ekologisk produktion ska läggas om. Det blir ett hinder när nya lantbrukare vill lägga om. Förslaget gäller både växtodling och djurhållning – alla djur på en ekologisk gård ska vara certifierade, dvs. sannolikt även hästar och hushållshöns. 40 % av ekologisk spannmålsodling och odling av proteingrödor riskerar att försvinna.

Idag kunde man höra ett radioinslag om förslaget i P1 och en intervju med LRFs ekoansvariga, Emma Johansson. Inslaget börjar 10.53 min in i programmet

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.