MENY menu

Landsbygdsprogrammet och IT-strul

Landsbygdsprogram i alla EU-länder har en så kallad övervakningskommitté. Där deltar vi i Ekologiska Lantbrukarna och i förra veckan samlades man för att få information om genomförandet just nu.

Som inte minst alla ekologiska lantbrukare har märkt så har Jordbruksverket problem med att handlägga ansökningar och betala ut ersättningar. Det IT-system som skall vara en hjälp är inte fullt fungerande ännu och en hel del handarbete krävs av handläggarna. Det ställer till det på Jordbruksverket, på länsstyrelserna och några andra myndigheter. Delvis på grund av detta, men även för att programmet inte pågått så länge, kunde inte vi i Övervakningskommittén få så detaljerad information som vi vanligtvis får.

Representanter från EU kommissionen berättade att det är många av medlemsländerna som är försenade med införandet på liknande sätt som vi i Sverige. Tidigare landsbygdsprogram som avslutades 2013/2014 har utvärderats och sammanfattande kommentarer presenterades. Vad gäller
ekologisk produktion upprepades rekommendationen att mer ekologisk produktion i intensiva lantbruksområden ytterligare skulle öka miljönyttan. Utvärderingen kommer att presenteras i ett antal rapporter som är klara i december.

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.