MENY menu

Ekosystemtjänster i lantbruket

Jordbruket ger utöver livsmedel och foder en stor mängd andra fördelar som till exempel öppna landskap, biologisk mångfald, jordmånsbildning och Klimatreglering (t.ex. kolsänkor). Nu har forskare vid JTI, SP och Chalmers har sammanställt aktuell kunskap om jordbrukets ekosystemtjänster i en ny rapport.

Ekosystemtjänster kan definieras som de nyttigheter som naturens ekosystem ger oss människor. Jordbruket omfattar många olika typer av ekosystemtjänster. Mat, foder, fiber, energigrödor med flera benämns i internationell litteratur som ”försörjande” och är de som är tydligast eftersom de har ett marknadsvärde och ger inkomster till lantbrukarna. Exempel på ”reglerande tjänster” är pollinering, klimatreglering och vattenrening, ytterligare tjänster är ”kulturella” och ”stödjande” och där återfinns rekreation, utbildning/lärande, kulturella arv respektive jordmånsbildning, markens kretslopp av näringsämnen och primär produktion av biomassa. Den enskilda gården både skapar och är beroende av ekosystemtjänster.

Nyheten är hämtad från Greppa Näringen. Läs hela artikeln här

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.