MENY menu

Arla öppnar upp för ny ekorekrytering

Det tog fem år, men nu är det dags för Arla att rekrytera nya ekoproducenter. Under måndagen den 20 april kom beskedet att Arla kommer att starta en rekryteringskampanj i Sverige, Danmark och Centraleuropa på grund av den stigande efterfrågan. Målet är en ökad invägning med 50 miljoner kg ekomjölk i Sverige till år 2017 och 150–200 miljoner kilo ekologisk mjölk ytterligare i Danmark och Centaleuropa (Tyskland, Belgien, Luxemburg och Nederländerna). Det motsvarar en ökning av Arlas totala invägning av ekologisk mjölk på omkring 25–30 procent.

- Våra analyser pekar på att efterfrågan på ekologiska mejeriprodukter från Arla ökar. Det är mycket positivt och vi vill självklart kunna möta denna efterfrågan. Vi hoppas att våra nuvarande ekologiska mjölkbönder kan öka mjölkproduktionen, men vår bedömning är att även om det sker så finns det ett behov av ytterligare mjölk, säger Arlas vice vd Povl Krogsgaard.

Rekryteringen kommer att ske under ordnade former i områden där logistiken för hämtningen av ekomjölken fungerar, så att man kan ta in så fulla tankbilar som möjligt.

Samtidigt kommer man att höja ekotillägget i Centraleuropa med 2 eurocent per kilo mjölk från den 27 april 2015.

Arla betalar ekotillägg för producenter i omställning under de sista sex månaderna under, när korna ska äta ekologiskt foder. Det kan också komma i fråga att Arla betalar rådgivning för konventionella lantbrukare som vill se över sin produktion, om omställning är möjligt.

Nyheten är hämtad från Ekoweb.nu

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.