Kalender

20
JUN

Ekologisk fältträff i Blekinge

Leråkra gård, Ronneby
Välkommen till Leråkra där bröderna John och Ivar Åkesson berättar om gården som drivs helt enligt ekologiska produktionsformer och är KRAV-ansluten.

Herman Leggedör, ekorådgivare, berättar om vägen till att bli ekologisk lantbrukare. Diskussion och information: Vilka möjligheter finns för ett ekologiskt lantbruk?

Tid: 17.00 - ca. 20.00

Mer information
26
JUN

Eko-träff före Borgeby fältdagar

Norra Knästorp, Lund
Ska du till Borgeby? Sugen på att träffa ekobönder kvällen innan?

Ekologiska Lantbrukarna i Skåne arrangerar dagen innan Borgeby fältdagar en fältvandring och middag hos familjen Månsson på gården Norra Knästorp, utanför Lund. Alla är välkomna, oavsett eko-produktion eller ej och oavsett distriktstillhörighet.

Samling kl 15.00. Gemensam middag på kvällen.

Anmäl dig senast 19 juni genom att sms:a eller ringa till Josef Appell (070-381 88 65) eller Peter Nilsson (070-316 70 77).

Deltagaravgift:
Medlemmar i Ekologiska Lantbrukarna: GRATIS.
Icke medlemmar: 500 kronor (inkl middag).

VÄLKOMMEN!

(Adress: Norra Knästorpsvägen 121, 245 93 Staffanstorp)
27
JUN

Borgeby fältdagar

Bjärred
Träffa Ekologiska Lantbrukarna och partners i bliekobonde.nu på Borgeby fältdagar!

Träffa oss och Var med och bygg Ekosverige i monter nr E83-84. Vi bjuder på ekologiska jordgubbar och pratar ekomarknaden med våra partners KRAV och LRF i bliekobonde.nu (http://bliekobonde.nu/)

Bliekobonde.nu - ett samarbete mellan Ekologiska Lantbrukarna, KRAV, LRF och Coop.

Här ser du hela vårt 3-dagars program:

26 juni: Eko-träff dagen före Borgeby (OBS föranmälan senast 19 juni!)
Ekologiska Lantbrukarna Skåne bjuder in till för-träff för alla som kommer dagen innan och vill nätverka med eko-bönder. Mer info och anmälan hittar du här: http://ekolantbruk.se/?p134030&e91144

28 juni kl 14.00 Halva Sverige eko - en affärsmöjlighet för vem?

Seminarium med Sofia Sollén, projektledare bliekobonde.nu, och panelsamtal med rådgivarna Ingela Löfquist, Per Modig samt inbjudna marknadsfokuserade ekobönder.

- Visste du att värdet och lönsamheten i hela det svenska lantbruket, även för den konventionella produktionen, skulle kunna maximeras om marknaden växte så att 50 % av jordbruksmarken vore eko? Detta enligt beräkningar i ett nyligen avslutat samarbetsprojekt mellan LRF och Ekologiska Lantbrukarna.
- Men hur ser det ut i verkligheten då? Hur utvecklas marknaden för olika produktionsgrenar idag och vilka praktiska hinder och utmaningar finns?

Kom och lyssna, fråga och diskutera. Vi ses!

Gå gärna med i Facebook-eventet för senaste uppdateringar: https://www.facebook.com/events/413594375782678/
7
JUL

Fältvandring och studiebesök

Stora Hällsta, Sala
Vi besöker Ingvar Pettersson, Stora Hällsta och tittar på kultursorter i fält och gör ett studiebesök i kvarnen.
Bagarlandslaget bjuder på provsmakning av bröd bakade på mjöl från Stora Hällsta. Ekologiska Lantbrukarna bjuder medlemmarna på hamburgare.

Mer information
10
JUL

Öppen gårdsdag i Skåne om klimatsmart ekolantbruk

Körslätts gård, Kvidinge
Välkommen till en gårdsdag med fokus på kväveförsörjning i ekologisk växtodling!

Dagen börjar 11.00 då det bjuds på en lätt lunch. Därefter blir det gårdsvandring följt av kaffe och en workshop som handlar om klimatsmart jordbruk. Avslut ca klockan 16.

Hela dagen är kostnadsfri men anmäl att du kommer till Niels Andresen eller 070 380 98 96

På gården odlas lupiner för humankonsumtion och Fredrik Fogelberg och Johanna Östlund från RISE berättar om projektet MegaLegumes – Svenska proteingrödor som industriråvara.

Körslätts gård är en av fyra pilotgårdar i projektet SOLMACC, som syftar till att hitta, utveckla och sprida metoder om klimatåtgärder i ekologisk produktion. Projektet finansieras av EU genom Life+ och drivs av Ekologiska Lantbrukarna i samarbete med systerorganisationer i Tyskland och Italien.

Mer information
10
JUL

Studiebesök: Framtidens odlingssystem?

Hånsta Östergärde, Vattholma
Kjell och Ylwa Sjelin har brukat gården norr om Uppsala ekologiskt i 30 år. De deltar sedan många år i flera forskningsprojekt med syfte att minska jordbrukets klimatpåverkan. Fokus ligger på grödval och odlingsteknik, exempelvis perenna livsmedelsgrödor.

Tid: 15.00 - ca. 19.30
Anmälan senast 5 juli via länsstyrelsens kurskalender.

Mer information
15
AUG

Öppen gårdsdag i Jämtland om klimatsmart ekolantbruk

Trägsta gård, Hallen
Välkommen till en öppen gårdsdag på temat framtidens klimatsmarta mjölkproduktion!

De 140 korna på gården har en stor andel grovfoder i foderstaten. Växtföljden optimeras genom att förlänga vallarna från 4 till 5 år, och ungdjuren betar i skogen. Med andra ord så utvecklas många klimatsmarta åtgärder på gården.

Dagen börjar 11.00 med kaffe, gårdsvandring och sedan lunch och visning av skogsbetet. Vi avslutar ca klockan 16.

Hela dagen är kostnadsfri men anmäl att du kommer till
Niels Andresen eller 070 380 98 96.

Trägsta är en av fyra pilotgårdar i projektet SOLMACC, som syftar till att hitta, utveckla och sprida metoder om klimatåtgärder i ekologisk produktion. Projektet finansieras av EU genom Life+ och drivs av Ekologiska Lantbrukarna i samarbete med systerorganisationer i Tyskland och Italien.

Mer information
21
AUG

Öppen gårdsdag i Uppland om klimatsmart ekolantbruk

Hånsta Östergärde, Vattholma
Välkommen till en öppen gårdsdag där vi funderar över hur ekolantbruket kan sänka koldioxidhalten i atmosfären!

På gården testas innovativa åtgärder som exempelvis perenna grödor, agroforestry med alléodlingar och en liten skogsträdgård.

Två gårdsvandringar erbjuds, den första klockan 12.00 och den andra klockan 17.30. Det bjuds på lunch/kvällsfika, gårdsvisning och workshops.

Hela dagen är kostnadsfri, men anmäl i förväg att du kommer till Niels Andresen eller 0703809896

Hånsta Östergärde är en av fyra pilotgårdar i projektet SOLMACC, som syftar till att hitta, utveckla och sprida metoder om klimatåtgärder i ekologisk produktion. Projektet finansieras av EU genom Life+ och drivs av Ekologiska Lantbrukarna i samarbete med systerorganisationer i Tyskland och Italien.

Mer information