Kalender

1
MAJ

Kosläpp på Kullsgärde!

Skrea, Falkenberg
Välkomna på kosläpp på Kullsgärde i Skrea, Falkenberg den 1 maj kl 11.00.
http://www.skreaost.se

Vänliga hälsningar,
Harrysons Lantbruk HB
4
MAJ

Fältvandring och gillkväll

Björkäng, Hässleholm
Torsdagen den 4 maj är det fältvandring och grillkväll hos Tobias Nilsson, Björkäng, Hässleholm.
Samling 17.00 på Björkäng för fältvandring och se grisarna på bete.

Kl. 19.00 grillning i Kärråkra med information om den nystartade grönverksamhet på gården. Vilka möjligheter finns på mindre gårdar!

Anmälan görs till Tobias senast 1/5
070-536 9358 eller mikaela.liljedahl@telia.com
6
MAJ

Fältdag - Så framtiden

Ullberga Gård
Så framtiden är en positiv aktion mot GMO (Genetiskt
modifierade organismer.) Syftet är att ta tillbaka
odlingsinitiativet till odlaren och konsumenten.

Mer information
11
MAJ

Kvällsföreläsning på temat lokal ekonomi och möjligheten att bättre nyttja gräs för produktion av kött och mjölk av hög kvalitet.

Vadsbro-Blacksta föreningsgård, Flen
En inledande kvällsföreläsning med Jörgen Andersson (VD för Fjällbete i Åredalen samt ansvarig för den nordiska delen av Savory Institute) och Thorsten Laxvik (mångsysslande landsbygdsentreprenör från Ångermanland som bland mycket annat skrivit boken "Rött kött på rätt sätt"). Medverkande är även Jonas Hammar, Solmyra smakfullt, som kommer att tala om köttkvalitet från kockens synvinkel.

Temat för kvällen är Holistic management, regenerativt jordbruk, lokal ekonomi, slakt, förädling, och relationsmat. Vi kommer diskutera möjligheten att bättre nyttja gräs för produktion av kött och mjölk av hög kvalitet samt hur vi kan bedriva jordbruk på ett hållbart sätt, både nu och i framtiden.

Föreläsningarna börjar kl 17 och kvällen avslutas allra senast kl 21. Då ingår även en middag med kött av hög kvalitet från gräsbetande djur i Sörmland.

Anmälan: Senast torsdag den 4 maj till Katarina Stenberg, Studieförbundet Vuxenskolan, e-postkatarina.stenberg@sv.se eller tel 072-543 07 21.

Kostnad: Kvällens förtäring, en middag med kött av hög kvalitet från gräsbetande djur i Sörmland, kostar 220 kr per person som betalas med kort eller swish i samband med evenemanget.

Vägbeskrivning: Vadsbro-Blacksta föreningsgård ligger längs väg 221 mellan Flen och Bettna. Koordinater är 58.5719.4 N 16.3649.0 E
12
MAJ

Inbjudan till workshop om Holistic Management, betesplanering och regenerativt jordbruk Fredag 12 maj kl 9-15

Ullberga Gård, mellan Sparreholm och Nyköping
Jörgen Andersson, VD för Fjällbete i Åredalen och ansvarig för kunskapsnavet Nordic Savory Hub, leder en dag med fokus på samtal, föredrag och fältvandring. Vi besöker två gårdar, Ullberga och Sörby Oppgård.

Ullberga är en ekologisk och biodynamisk gård vid Långhalsen som arrenderas av Job Michielsen och Cecile Jongers. Gården har ca 40 mjölkkor med tillhörande ungdjur. Kalvarna stannar hos kon och diar i minst tre månader. Mjölken levereras till Järna Mejeri. Allt som djuren äter har producerats
på gården. På Ullberga har man ett helhetstänkande i alla led och strävar även efter att bli självförsörjande på el genom solenergi.

Sörby Oppgård är en ekologisk gård vid Båven med ca 70 dikor och ungdjur. Gården arrenderas av Gunnar Eriksson. Alla djur betar naturbetesmarker med rik biologisk mångfald. Denna artrikedom i bete och vallfoder bidrar till den goda smaken på köttet.

Workshopen är en fristående fördjupning av den föreläsning som Jörgen håller under seminariet i Vadsbro-Blacksta föreningsgård den 11 maj.

Samling kl 9.00 på Ullberga gård.

Anmälan: Senast onsdag 3 maj till Katarina Stenberg, Studieförbundet Vuxenskolan, e-post katarina.stenberg@sv.se eller tel 072-543 07 21.

Kostnad: Workshopen kostar 150 kr ink moms som faktureras i efterhand. I avgiften ingår lunch och kaffe med tilltugg.

Vägbeskrivning: Ullberga gård ligger mellan Sparreholm och Nyköping längs väg 53. Sväng in vid skylten ”Limängen” och följ slingrande grusväg i 2 km. Den nybyggda ladugården syns tydligt.
12
MAJ

Inbjudan till workshop om Slakt, förädling och relationsmat Fredag 12 maj kl 9-15

Öknaskolan, Tystberga
Thorsten Laxvik som skrivit boken “Rött kött på rätt sätt” leder en dag då vi diskuterar slakt, köttkvalitet, förädling och relationsmat. Thorsten är landsbygdsentreprenör från Ångermanland och drivande i flera företag och organisationer: Nipakademien, som driver landsbygdsutveckling och startar företag, Norrbete, ett kooperativ av lantbrukare vilka föder upp köttdjur med hårda principer för vad som är kött av hög kvalitet, i Rafnaslakt, ett slakteri som startades utifrån behovet av ett slakteri som höll samma kvalitet som det kött som Norrbetes lantbrukare levererade och i Slaktarn i Östersund AB, ett företag som fokuserar på förädling av kött.

Thorsten har insikt i alla led av produktionskedjan och kommer under denna workshop att diskutera vad han anser krävs för produktion av kött och förädlade produkter av hög kvalitet.

Workshopen är en fristående fördjupning av den föreläsning som Thorsten håller under seminariet i Vadsbro-Blacksta föreningsgård den 11 maj. Under workshopen medverkar även bl a Lasse Dahlén, kock och charkuterist som driver köttbutiken Millert & Dahlén i Stallarholmen samt Erika Olsson, lantbrukare på Onsberga gård med uppfödning av lamm, nöt, gris och getter.

Samling kl 9.00 på Öknaskolan, Tystberga.

Anmälan: Senast onsdag den 3 maj till Katarina Stenberg, Studieförbundet Vuxenskolan, e-post katarina.stenberg@sv.se eller tel 072-543 07 21.

Kostnad: Workshopen kostar 150 kr ink moms som faktureras i efterhand. I avgiften ingår lunch och kaffe med tilltugg.

Vägbeskrivning: Koordinater N 58° 53.439’, E 17° 9.225’. Via E4:an från Nyköping eller Stockholm, avfart nr 135, Tystberga, vid stoppskylt tag höger mot Södertälje, tag vänster vid skylt mot Öknaskolan, direkt vänster igen och följ vägen fram till skolan.
15
MAJ

Fältvandring med Ekologiska Lantbrukarna Jönköping

Ingelsbo
Vi besöker Pilip och Michaela Källner, Ingelsbo. Per-Anders Andersson växtodlingsrådgivare på Lantmännen medverkar. Lantmännen bjuder på kvällsfika. Vi tittar på höstvete, höstraps, vårsäd och vall. Vi får en kort information om slaktavtalet med KLS Ugglarp. De lokala LRF-avdelningarna är inbjudna.

Vi samlas i Mickelstorp klockan 18.30 den 15/5 - samåk om möjligt.

Alla hjärtligt välkomna!
Styrelsen för Ekolgiska Lantbruakrna Jönköping
16
MAJ

Fältvandring med Ekologiska Lantbrukarna i Jönköping

Starkeryds Gård
Vi besöker Starkeryds Gård AB. Per-Anders Andersson växtodlingsrådgivare på Lantmännen medverkar. Lantmännen bjuder på kvällsfika. Vi tittar på höstvete, höstraps, vårsäd och vall. Vi får en kort information om slaktavtalet med KLS Ugglarp. De lokala LRF-avdelningarna är inbjudna.

Samling på Starkeryds Gård klockan 18.30 den 16/5.

Alla hjärtligt välkomna!
Styrelsen för Ekolgiska Lantbruakrna Jönköping
21
MAJ

Studieresa - Natur och kultur på Öland -

Avresa från Borås
Välkommen att följa med på en studieresa för att se fantastiska natur- och kulturmiljöer i det Öländska odlingslandskapet. Du får träffa andra som arbetar med skötsel och bevarar naturbetesmarker, slåtterängar och kulturvärden, både i Västra Götaland och på Öland!

Resan börjar med ett studiebesök på kulturreservatet Linnés Råshult. På Öland besöker vi olika miljöer med höga natur- och kulturvärden till exempel Alvaret, Södra Ölands odlingslandskap som är ett UNESCO Världsarv, orkidéängar, Himmelsberga radby och ”sjömarker”. Vi möter engagerade jordbrukare och företagare som berättar om sina gårdar och sin verksamhet.

Tid och plats
Söndagen den 21 maj startar vi i Borås (mötesplats meddelas senare) kl. 9:30 för avfärd med buss. Åter i Borås tisdagen den 23 maj cirka kl. 17.

Anmälan senast 30 april. Gå in på https://jordbruksverket.pingpong.se/oppenkatalog och sök på Kursid 1967. Är det första gången du anmäler dig här måste du ”skapa konto” för att registrera dina personuppgifter. Om du redan har registrerat ett konto väljer du ”logga in”.

Frågor
Marina Bengtsson, 010 -224 56 07 marina.bengtsson@lansstyrelsen.se
Ann-Charlott Hajdu-Rafis, 010-224 56 06 ann-charlott.hajdurafis@lansstyrelsen.se
1
JUN

Temadag majsodling

Körslätt Gård, Kvidinge
Torsdagen den 1 juni kl. 13:00-15:00 anordnas en temadag kring majsodling med fokus på radhackning av kärnmajs hos Magnus Bengtsson, Körslätt Gård, Kvidinge.

Anmälans görs till Magnus senast 29/5
0707-299528 eller korslatt@telia.com
4
JUL

Studierresa trädgårdsodling

Skåne
Studieresa till Skåne –
Ekologisk trädgårdsodling

Vi hälsar lantbruksföretag från Västra Götaland välkomna, men även deltagare från andra län kan ges möjlighet att åka med.

Avresa med buss från Västra Götaland tisdag 4/7 cirka 12.00, hemma igen torsdag 6/7 cirka 12.00 .

Besöksmål:
Ekologiska grönsaksodlingar i Skåne och eventuellt angränsande län. Klart är besök på: Fagraslätt, http://www.fagraslatt.se/ .

Sixtorp - Per Modig i samarbete med sin bror Niklas. På gården odlas udda bönor och linser, men även morötter, potatis och lök med mera.

Lundmarks, https://www.lundmarkslantbruk.se/, bland andra Marcus och Stefan Lundmark, grönsaks-/fruktverksamhet i Skepparslöv.

Andra besöksgårdar och möten med rådgivare inom ekologisk grönsaksodling tillkommer.

Under resan vill vi visa och diskutera hur man lyckas inom ekologisk trädgårdsodling. Vi går igenom marknad, val av kulturer, odlingsteknik, sortering och lagring, försäljning med mera.

Under temat ogräs tittar vi på systemet med upprepade bearbetningar innan sådden, hur man stimulera ogräs och får möjlighet att bekämpa i förväg, för att minska handarbetsinsatsen. Resan ska ge utrymme för erfarenhetsutbyte, möten med tid för diskussion och samtal.

Deltagaravgifter: Mat och logi + 800 kr.

Anmälan: Bindande anmälan senast 23/6 till Hermann Leggedör, 0707 - 912 374, hermann@agri-kultur.se, givetvis kan du anmäla ditt intresse via e-post för vidare information.

Ansvar, genomförande: Agri-kultur i Småland AB, Hermann Leggedör, i uppdrag av Länsstyrelsen i V: a Götaland i samarbete med Ekologiska Lantbrukarna i Västra Götaland.Aktiviteten är delfinansierad med EU – medel

Mer information
6
JUL

Öppen Gårdsdag Körslätts gård

Skåne
Inom projektet SOLMACC bjuder vi in till öppen gårsdag hos Magnus Bengtsson på Körslätts Gård. Mer information kommer längre fram i vår.